Ruud van Weldam

Ruud van Weldam is in 1935 geboren in Soerabaja, in het toenmalige Nederlands Indië, het huidige Indonesië. Zijn vader was van Chinese afkomst, zijn moeder was Egyptische. Deze achtergrond zou zijn jeugd sterk vormen. Aan de ene kant groeide hij hiermee op in verschillende culturen, en ontstond zijn belangstelling voor mensen met andere achtergronden. Aan de andere kant hoorde hij daardoor nergens echt bij.

Ruud kampte in zijn jonge jaren bovendien met een zwakke gezondheid. Hij liep de ene na de andere ziekte op, waarvan sommige ook levensbedreigend waren. Omdat hij zo vaak ziek was, moest hij de gymnastieklessen meestal overslaan op het internaat waar hij zat. Terwijl de andere kinderen sportten, dwaalde Ruud door de tuinen van de school. Hier ontstond zijn fascinatie voor de natuur, en probeerde hij te begrijpen waarom deze zo sterk was en hij zo zwak.

De oorlogsjaren, en de periode daarna, brachten veel ellende, ook voor Ruud en zijn familie. Eerst in de concentratiekampen van de Japanners, en daarna in de kampen van de Indonesiërs. De verschrikkingen die hij hier zag zouden hem altijd bijblijven. Maar ondanks de traumatische ervaringen kreeg hij het zelfvertrouwen dat hij ontberingen kon doorstaan. En dat hij met elke weerstand die hij overwon sterker zou worden.

Ook toen Ruud in 1958 in Nederland aankwam vertrouwde hij erop hier een bestaan op te kunnen bouwen. Daarbij is hij altijd zijn eigen weg gegaan. Zijn levensdrift en bewijsdrang vielen vroeg of laat altijd op, en brachten hem steeds hoger in de maatschappij. Begonnen als arbeider in een verffabriek werd hij uiteindelijk hoofd van de boekhouding bij een gerenommeerde internationale bank.

Successen in de sport

Ook in de wereld van de vechtsport viel de intensiteit op die hij in zijn Perisai Diri legde. Zijn demonstratie maakte zoveel indruk op Anton Geesink dat die hem meteen vroeg vaste lessen te geven in zijn dojo in Utrecht. De Perisai Diri groeide daarna uit tot een van de grootste verenigingen in Nederland, met scholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Maastricht, Zeist, Hilversum, Raalte, Zeewolde en Harderwijk.

Met zijn Perisai Diri behaalde hij veel successen in zogenaamde ‘all-style’- of ‘freefight’-wedstrijden, een van de vroege competities waarin deelnemers van verschillende vechtsporten het tegen elkaar op konden nemen. Hiermee stond Ruud mede aan de basis van het moderne kickboksen. Daarbij leidde hij latere wereldkampioenen als Roy Martina en Rob Kaman op.

Zelf traint Ruud nog steeds (zomer 2023). Met zijn Perisai Diri heeft hij de weerstanden van zijn—in aanleg—zwakke gezondheid duidelijk overwonnen.